ANONİM ŞİRKETLERDE PAY DEVRİ

  • Nama yazılı pay senetleri kıymetli evrak hükmündedir. Eğer hisse senedi bastırılmışsa(ihraç edilmişse), şirket hissesinin bir başka kişiye devri için ciro edilmiş senedin devralana teslimi gerekir. Buna göre nama yazılı hisse senedi, senedin devralana teslimi olmaksızın, sadece ayrı bir kağıda yazılan temlikname ile devredilemez. Taraflar arası mülkiyet devri için temlikname,  ciro ve teslim yeterlidir. Böylece devir işlemi taraflar arasında tamamlanmış olur.
  • Hisse senedi bastırılmamışsa(ihraç edilmemişse), pay devri için noterden tasdik edilmiş pay devri sözleşmesi yapılması gerekmektedir. Ayrıca şirket yönetim kurulu tarafından da pay devri konusunda karar alınmalı ve noterden tescil edilmelidir.
  • Devrin şirkete karşı hüküm ifade etmesi için, pay defterine kaydedilmesi de gerekmektedir. Şirket, kuruluş ve sermaye artırımları dışında, payların pay defterine kaydını kendiliğinden yapmaz. Söz konusu husus mutlaka ilgililerince ve özellikle de  hisseleri devralan tarafından talep edilmelidir. Söz konusu talep şirket yönetim kurulu tarafından yerine getirilmezse devralan tarafından şirket aleyhine ifa davası açılmalıdır. Böyle bir davanın kabulüne ilişkin mahkeme ilamı, devrin pay defterine işlenmesine dair yönetim kurulu kararı yerine geçer.
  • Anonim şirketlerde hisse senetlerinin devri tescile tabi değildir. Yani pay devrinin ticaret siciline tescili ve ticaret sicil gazetesinde ilanı zorunlu değildir. İstenirse tescil ve ilan yaptırılabilir.

            Bu işlemi yapılmak istenirse;

          - Şirket yetkilileri tarafından imzalanmış dilekçe,

          - Noterden düzenlenmiş hisse devir sözleşmesi,

          - Hisse devrine ilişkin noter onaylı yönetim kurulu kararı örneği,

          - Pay defteri (devir eden ve devir alan ortağın kaydedildiği sayfalar) noter onaylı örneği

         - Yabancı uyruklu gerçek kişi ortakların tercüme edilmiş noter onaylı pasaport suretleri, vergi dairesinden alınacak vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numaralarını gösteren belge ayrıca Türkiye'de ikamet ediyor ise noter onaylı ikamet tezkeresi. Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları için; yurt dışında çalıştığına veya oturduğuna dair o ülkenin ilgili makamlarından alınan belge,

Ortağın yabancı uyruklu tüzel kişi olması halinde tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge (Bu belgenin, şirketin tabi bulunduğu ülkedeki noterler tarafından ve o ülkedeki Türk Konsolosluğunda veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik ettirilmesi ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile müdürlüğe verilmesi zorunludur.)

Av. Lütfiye AKRAN

Not: Makale içeriğinin kaynak gösterilmeksizin kopyalanması yasaktır.